Sektor hartanah antara industri yang terjejas ekoran penularan pandemik Covid-19. Bagi meninjau kesan pandemik kepada industri, wartawan Utusan Malaysia, YULPISMAN ASLI baru-baru ini menemu bual Pengarah Urusan, Land & General Berhad (L&G), LOW GAY TECK di pejabatnya di Kuala Lumpur, berkongsi perkembangan syarikat hartanah terbabit sepanjang tempoh pandemik. Dalam temu bual tersebut beliau turut berkongsi aspirasi syarikat untuk kekal berdaya saing dalam keadaan ekonomi yang masih tidak menentu. Gay Teck turut menyuarakan harapan supaya kerajaan mengkaji semula had pemilikan hartanah oleh warga asing dalam usaha membantu pemaju menjual rumah tidak terjual, selain membantu pembeli memniliki kediaman impian mereka. lkuti temu bual berikut:

Sejauh mana Covid-19 beri kesan kepada syarikat?

Memang covid memberi impak mungkin 90 peratus kepada industri (secara am). Semua orang pun terkesan. Sebagai pemaju, kita pun tak terkecuali. Sebab itu, aktiviti kita kena adjust. Jualan kepada pembeli, dahulu ajak pembeli ke unit contoh, sekarang engage dengan mereka dalam online. Buat video unit contoh, galeri dan sebagainya, post di online dan buat jual beli di online. Memang terkesan, separuh pekerja dalam enam bulan lalu pun bekerja dari rumah.

Boleh beritahu projek yang sedang dibangunkan oleh syarikat?

L&G sudah berusia lebih kurang 56 tahun. Dalam tempoh 56 tahun itu, banyak industri yang telah kita ceburi. Sejak lima tahun lalu, kita sudah siapkan lebih kurang 3,000 unit kondominium, servis apartmen atau rumah teres. Projek yang kita siapkan dalam tempoh tersebut ialah di Elements di Ampang, 1000 unit lebih, Foresta di Sri Damansara, lebih kurang 1,000 unit juga dan rumah teres seperti mini township di Senawang, kita baru selesaikan penyerahan dua bulan lalu. Di Ampang juga ada Astoria fasa satu, bulan lalu baru diserahkan 500 unit. Jadi, sejak lima tahun ini, kita telah menyerahkan lebih kurang 3,000 unit apartmen dan kondominium. Nilai pembangunan (GDV) unit-unit yang sudah disiapkan lebih kurang RM2 bilion.

Berapakah jumlah tanah yang dimiliki?

Sehingga kini jumlah tanah yang belum dimajukan syarikat adalah lebih kurang 360 ekar. Pembangunan yang dijangka dilancarkan pada 2021 ialah di Ampang,Astoria fasa dua manakala di Bandar Sri Damansara, kami ada Damansara Seresta lebih kurang 452 unit. Dekat sebelah pejabat kami, Sri Damansara Club dahulu kita beroperasi sebagai sebuah kelab untuk penduduk Bandar Sri Damansara. Tahun lalu kita sudah beli balik semua membership (keahlian),kita tukar kepada servis apartmen. Jadi, tahun depan kita akan bangun 732 unit servis apartmen. Servis apartmen itu: kita jangka menerima sambutan yang baik sebab unit yang. kita akan bina saiznya lebih- kurang 650 dan 950 kaki persegi. Kedudukan servis apartmen itu lebih kurang 300 meter dari Stesen MRT di sini. Kita juga akan bina sebuah jejantas berbumbung untuk pejalan kaki dari Stesen MRT terus ke servis apartmen mereka. Di sebelah apartmen itu kita akan buat pusat komersial mini untuk kemudahan penduduk iaitu pasar raya, kafe, restoran. Galeri jualan kita untuk projek itu pun akan terletak di lokasi berhampiran.

Sumber pembiayaan adakah daripada dalaman atau luar?

Projek itu di Selangor, jadi pembeli memang semua dekat Selangor dan Kuala Lumpur (KL). Kita ambil pengalaman dari segi profail pembeli dari Damansara Foresta dan Seresta, lebih kurang 50 peratus ke atas adalah pembeli dari kawasan sekeliling, ‘radius’ lima atau enam kilometer dari projek Sri Damansara. Pembiayaan separuh daripada dalaman. Kewangan kami memang masih stabil. Jadi, untuk Damansara Seresta pembiayaan pun daripada dalaman, projek baharu pula tanah memang milik L&G. Jadi, kita tak ada pembiayaan luar untuk beli tanah baharu.

Apa yang mendorong syarikat untuk terus melancarkan projek baharu tahun depan mengambil kira keadaan pasaran dan ekonomi semasa?

Apa yang kita tahu, lokasi berbeza ia memang ada take up rate (kadar jualan) yang berbeza. Jadi, kita mesti perluaskan pembangunan projek kita. Sekarang kita aktif di Sri Damansara, Senawang, Ampang dan Shah Alam. Projek baharu, produk tidak sama. Di Shah Alam memang semua rumah teres, harga jualan seunit lebih kurang RM700,000. Produk rumah teres itu kita yakin take-up rate memang ok. Di Sri Damansara, servis apartmen bersaiz 650 dan 950 kaki persegi, harga jualan seunit dari RM600,000 hingga lebih RM1 juta seunit. Dari segi julat harga, kita yakin take-up rate masih ok sebab projek yang slow (jualan) memang high-end produk berharga RM800,000 sehingga RM1.2 juta seunit, yang itu memang jualan perlahan sikit.

Jangkaan permintaan hartanah pada masa depan, adakah akan kembali meningkat?

Pada pendapat saya, tahun ini Covid-19 memberi impak kepada banyak industri. Pemaju hartanah memang semua terkesan. Dengan berita yang kita dengar, kita yakin vaksin Covid 19 akan dapat dan isu Covid dapat diselesaikan tahun depan. Sebaik vaksin sudah ada, semua industri dijangka kembali pulih seperti sebelum ini. Perniagaan dijangka kembali pulih. Pendapatan dan simpanan pembeli dijangka kembali meningkat, jadi jualan sektor hartanah dijangka kembali meningkat berbanding tahun ini.

Apakah usaha yang dilakukan untuk memastikan projek tidak terjual dapat dijual?

Kita akan terus jual menggunakan platform online, media sosial. Kita akan sediakan lebih pakej untuk pembeli, serap dia punya komitmen untuk beli unit. Kita bagi rebat dan bayaran ansuran. Kita percaya, projek dan lokasi adalah prime. Semua projek kita adalah prime. Sekarang pasaran untuk hartanah memang lemah. Kita akan jual, mungkin akan ambil masa lama sikit. Tetapi, kita yakin semua unit akan terjual, macam Foresta, kita ada 924 unit, hanya tinggal 11 unit yang belum terjual.

Pandangan mengatakan berlaku lambakan projek hartanah di dalam negara?

Saya berpendapat, projek hartanah di Malaysia ia berbeza dari satu lokasi ke satu lokasi. Bukan keseluruhan di Selangor atau Wilayah atau Malaysia terdapat lebihan bekalan hartanah. Dari segi harga dan tempat, macam di bandar Sri Damansara, kita tak yakin ada isu lebihan bekalan. Isu yang dihadapi di sini ialah kewangan atau pinjaman bank. Pembeli gagal dapat pembiayaan bank. Minat pembeli untuk membeli unit memang ada. Kalau anda kata di pusat bandar KL, memang ada lebih bekalan sedikit (bergantung jenis kediaman). Produk kita bukan terlalu high end, dalam jualan harga RM1 juta hingga RM2 juta. Kebanyakan produk kita purata harga selain Seresta mungkin RM1 juta, di Astoria kita ada harga RM600,000 hingga RM1 juta seunit. Di Senawang, semua rumah teres harga lebih kurang RM500,000 seunit. Lebihan bekalan bukan keseluruhan, kena tengok lokasi dan harga. Pemaju yang buat banyak rumah mampu milik walau harga bebas tetapi kalau harga dalam RM500,000 hingga RM600,000 ia masih terima sambutan yang baik.

Perlukah kerajaan melihat kembali dasar pemilikan hartanah oleh warga asing?

Memang, kita pun memang ada kemukakan pandangan mengenai perkara itu melalui Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA). Kita pun ada tulis (kemuka cadangan) kepada kerajaan untuk kurangkan kadar pemilikan untuk warga asing. Contohnya, di Selangor selain Wilayah, trash hold untuk warga asing terlalu tinggi setinggi RM2 juta di Selangor. Mana ada banyak kondominium di Selangor dijual RM2 juta, memang susah.

Bukankah kadar itu sudahkan dikurangkan?

Ada diturunkan, tapi negeri tak turunkan. Itu Pusat. Kalau RM2 juta boleh turun sampai RM600,000? Saya jangka, berdasarkan projek dahulu yang sudah siap, dalam satu projek ada 20 peratus pembeli asing. Jika 20 peratus pembeli asing, kita ada 20 peratus lebihan jualan, ditambah 70 peratus pembeli tempatan.

Pandangan mengenai penggabungan syarikat hartanah?

Setakat ini kita tiada cadangan untuk bergabung dengan lain-lain pemaju. Mungkin masa depan, kita serahkan kepada pemegang saham utama dan Lembaga Pengarah untuk tentukan. Tetapi, setakat ini tidak ada rancangan untuk penggabungan dengan mana-mana pemaju lain. Sebab, kita yakin ada pasukan yang mantap dan boleh bangunkan projek yang memuaskan semua pembeli.

Source: Utusan Malaysia